5 sci-fi-klassikere der er et must, uanset om du er til genren

Redaktionen — 27. feb 2019 19:24

Selv, hvis du ikke er til rumvæsner eller dystre fremtidsscenarier er der nogle film og serier, der bare ikke er til at komme uden om, for de handler om meget mere end det.

Rigtig god science fiction kan meget mere end blot at underholde. Den fortæller relevante og samfundskritiske historier om den verden, vi lever i nu og her.

2001 (1968)

Stanley Kubrick var en af filmhistoriens store mestre og 2001 står som en af hans allermest ikoniske film. 

Den forlanger en del af publikum, og man får bestemt ikke svarene foræret. 

Men man bliver belønnet med en enestående historie, der strækker sig fra menneskets begyndelse til en fremtidig rumekspedition, der skal opklare sandheden bag en mystisk monolit i rummet ud for Jupiter. Og nærmest hvert eneste billede er kræs for øjnene.   

Alien (1979)

Ridley Scotts mesterværk satte standarden, som alle rumgysere siden er blevet målt efter. 

Man behøver slet ikke være sci-fi-fan for at blive skræmt fra vid og sans i fortællingen om en besætning på et fragtskib, der flyver til en tilsyneladende øde planet for at besvare et mystisk nødopkald. Det skulle de aldrig have gjort ... 

Blade Runner (1982)

Endnu et mesterværk fra Ridley Scotts hånd. Egentlig er Blade Runner en klassisk detektiv-historie, som vi kender dem fra Bogarts tid, der udspiller sig i et fremtidigt Los Angeles, men dens underliggende tema er spørgsmålet om menneskelighed og hvordan man kan opnå den. 

“Mere menneskelig end mennesket” er mottoet i det firma, der producerer de replikanter, som Harrison Ford skal finde og dræbe. Men kan maskinen blive så menneskelig, at mennesket forelsker sig i den? 

Der findes et hav af versioner, men Final Cut kan klart anbefales for førstegangspublikummer.

Battlestar Galactica (2004-2009)

En gang imellem er genindspilningen heldigvis bedre end originalen. 

Og det er Battlestar Galactica, som får sit navn fra det flåderumskib, der er resterne af menneskehedens sidste håb, efter at deres skabninger, cylonerne, har gjort oprør. 

De 50.000 mennesker, der nåede at flygte fra udslettelsen af deres 12 kolonier, lever i en nomadetilværelse gennem rummet på flugt fra cylonerne i håbet om at finde den sagnomspundne 13. Koloni, der står nævnt i de hellige skrifter … Jorden.

The Expanse (2015-)

Selv om The Expanse en forholdsvis ny serie, som endnu ikke er afsluttet, vil denne serie komme til at stå som en sci-fi-klassiker. 

Ikke mindst fordi nærmest må siges at være sci-fi-versionen af Game of Thrones, blot uden en overflod af pik og patter. Her er også intriger og magtspil i lange baner, men sværd og drager er skiftet ud med slag i rummet og højteknologiske gøbs.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *