Lykke-Per vinder international pris

Redaktionen — 24. apr 2019 15:18

Bille August film modtager pris for bedste film på kinesisk filmfestival.

Bille August kunne i påsken fejre, at hans storfilm Lykke-Per løb med hovedprisen for Bedste Film. Det skete på Beijing International Film Festival.

Lørdag aften kunne han sammen med Esben Smed, der spiller den mandlige hovedrolle, gå på scenen ved den afsluttende prisuddeling, der har navnet Tiantan Awards, og tage imod prisen, der blev overrakt af den kinesiske instruktør Zhang Yimou.

Det skriver BT.

Det er langt fra den første pris som den succesfulde film har modtaget. Den er nemlig både blevet præmieret med de prestigefyldte danske priser Bodil og Robert, ligesom skuespillerinden Katrine Greis-Rosenthal har modtaget en Isbjørn for sin hovedrolle i filmen.

Da filmen fik premiere i biograferne herhjemme, lykkedes det den at trække 400.000 danskere i biografen til den næsten 3 timer lange film.

Lykke Per er en klassiker

Der er ingen tvivl om at fortællingen har status som en klassiker, og fortællingen holder stadig den dag i dag, selvom livet må siges at have set noget anderledes ud i 1898, hvor den blev udgivet første gang.

Alligevel skulle der gå 120 år før den nåede det store filmlærred.

Historien foregår i slutningen af 1800-tallet, hvor den unge Peter Andreas Sidenius gør oprør mod familiens dybt religiøse dyder og søger mod København, hvor han uddanner sig til ingeniør og håber på at revolutionere landet ikke mindst Jylland, hvor han kommer fra med vind- og bølgeenergi.

I det københavnske selskabsliv møder han familien Salomon, en rig jødiske familie og ikke mindst familiens datter Jakobe, som han forelsker sig i, men tingene går ikke som umiddelbart forventet – ikke mindst fordi Per bliver offer for sit eget hovmod, ideer, værdier og følelser undervejs.

Romanen, der ligger til grund for filmen, var med til at indbringe forfatteren Henrik Pontoppidans selveste Nobels-prisen i litteratur. 

Med temaer som fremskridt, teknologi og ikke mindst frigørelse, bliver historien nok aldrig forældet, og såvel publikum som anmeldere har altså taget vel imod fortællingen, der oprindeligt er 2. del af en trilogi, der også omfatter Det forjættede land og De dødes rige, der hver især beskriver en periode i Danmark i årstallene fra 1877 og frem til 1914.

Lykke-Per er blevet til som et samarbejde mellem Nordisk Film og TV 2 Danmark og ud over hovedrollerne Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal, optræder bl.a. Tommy Kenter, Rasmus Bjerg, Julie Christiansen, Tammi Øst, Ole Lemmeke på rollelisten.

bruger kommentarer

  1. Der er intet indhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *